17 Mart 2014 Pazartesi

Bahar geliyoooor!

Genelde yılbaşı önemli kararlar almak, yenilikleri hayata geçirmek için en uygun zaman olarak görülür. Benim kışın enerjim düşük olur, gerçi genelde enerjisi çok yüksek biri değilim, hareketsizim yani. Internette çeşitli journal örneklerine bakarken çok güzel bir söz gördüm, " daha az düşün, daha çok yap diye". Benim için çok doğru, ben genelde birşeyi yapmaya başlayana kadar o kadar fazla başkalarının yaptığına bakıyor, o kadar çok okuyarak öğrenmeye çalışıyorum ki en iyi öğrenme yolunun denemek olduğunu unutuyorum. Yani sonuçta yapacağım şeyler kimseyi sarsmayacak, esasında yapamazsam pek de bir sorun olmayacak şeyler, en kötü bozulur atarsın ve tekrar denersin, değil mi? Niye yapmak bu kadar zor benim için, sebebini pek bilmiyorum ama daha çabuk denemeye başlamak için kendimi zorluyorum. Örneğin genelde yeni bir hobiye başlamam ortalam bir yıl boyu internette onu bunu izlemekle geçerken, journal yapma denemelerine 2 ay içinde başladım. Büyük gelişme bana göre.
Ben en sevdiğim mevsim olan ilk baharın gelişini yeni bir başlangıç yaparak karşılamak istiyorum. Ve yeni başlangıçları başarılı ilerlemelere dönüştürmek için gerçekten çabalamak ve pes etmemek gerektiğini unutmamaya çalışıyorum. " Daha az düşün, daha çok yap" Bana destek olması için hayatta en sevdiğim ağaç olan mimoza resmini koyuyorum, hem de alelade bir mimoza değil benim mimozam! Onu seviyorum, nasıl da büyüdü ve nasıl da güzel.

6 Mart 2014 Perşembe

Kurdeleri düzenleyelim!! Kurdele defterleri...

En nihayet ilk düzenleme kaydımı yapabiliyorum! Bu düzenlemeyi video olarak youtube'da Jennibellie nin kanalında buldum. Ayrıca yaptuğı resim defterlerine bayıldım. Ayrıca anı defteri tarzı defterler de yapıyor, yeni merakım bu oldu diyebilirim. Neyse konumuza dönelim, yaptıklarımı fotoğrafladım ama isterseniz videou da izleyebilirsiniz. Video washi tape için ama mantık aynı.

İsterseniz önce başlangıçta kurdelelerimin ne durumda olduğuna bir bakalım. Bu çekmece biraz derin , yani görünen sıranın altında birkaç sıra daha kurdele var! Şimdi kolları sıvayalım, bu arada henüz bir defter bitirdim ve çekmecemin görüntüsü hala çok dağınık ama azimliyim devam edeceğim :)
Bu tutorial videosu burada :
http://www.youtube.com/watch?v=xx8jvNUX_wo&index=86&list=PL01610AB9A97BA1AF



Şimdi de malzemelerimize bir bakalım. Kapak yapmak için bir karton kutuya ihtiyacımız var. Herhangi bir gıdanın kutusu olabilir. Ayrıca sayfalar içinde kalınca kartonlara ihtiyacımız olacak. Ben kızımın okulda kullandığı fon kartonlarından kullanmadığı renkleri aldım. Falçata, yapıştırıcı, kalınca bir ip ve iğne, kapağı kaplamak için malzemelere ihtiyacımız olacak. Burda eksik şeyler olabilir, dünyanın en dikkatli insanı olarak defalarca eksik malzemeyle fotoğraf çektim :)



 Önce kutuyu tamamen açıp, çıkıntıları mümkün olduğunca içeri doğru yapıştırıyoruz, fazla kalanları keselim. Kutunun burada ortaya gelen dar kenarını kitabın sırtı yani cildi olarak kullanacağız, kıvrılan çizgileriniz elimizle kuvvetlendirelim ki kolayca bulalım

Ben kapağı kaplamak için elimdeki kendinden yapışkanlı kağıtları kullandım. Kaplaması kolay oldu bir de plastik oldukları için sağlamlar. Çok dekoratif değil ama siz elinizdeki herhangi başka bir malzemeyi kullanabilirsiniz. Kap kağıdı veya gelen hediyelerden birinin kağıdı olabilir. Desenli kısım ise yine bir

yapışkanlı kağıt, biraz hareket katsın diye kutudan biraz daha küçük kesip ortalayıp yapıştırdım. Kapağımı böylece hazır oldu.
Sonra kapakta cilt olacak kısmın (ortadaki dar kısım) orta noktasını bulup, falçatayla enlemesine bir kesik yapın. Bu cildi dikerken işinize yarayacak.
Bu noktada isterseniz kapağınızı daha fazla süsleyebilirsiniz. Yapma çiçekler, keçe parçalar, boncuklar ne isterseniz kullanın. Ben pek süslemek istemedim. Bitince açma kapamak için bir süsleme yaptım o kadar.


Gelelim önemli kısıma. Kapağınızı ölçüp, aşağı yukarı 1'er cm kısa olarak kartonlarınızı ikişer sayfa olarak kesin. İkinci fotoğrafta gördüğünüz gibi bir kitapçık yapar gibi ortadan kıvırın ve katlama yerini iyice bastırarak güçlendirin. Sonra kıvrım çizgisinin ortasını bulup bir delik açın. Birinciyi kılavuz olarak kullanarak diğer sayfaları da delin, bu delikleri ciltleri dikmede kullanıyoruz. Kitabınızın kalınlığını kapağınızın kalınlığı belirleyecek, bir de kurdelelerinizin kalınlığı tabi.



Bu defter için kalınlığı aynı olan kurdelelerimi toparladım. Bunların çoğu etsy'den yaptığım ilk alım, böyle bir şey bulduğum için çok sevinmiştim. Bir hanım, bir tomar kurdeleyi çok uygun fiyata satıyordu, bir daha da böyle bir şey bulamadım. Bu arada etsy'den ucuz bir şey bulmak istiyorsanız arama kısmına "clearance" yazmayı deneyebilirsiniz, kalmış stoklarını temizlemek isteyenler bu kelimeyi kullanıyor.

Kurdeleler 1cm genişliğindeydi, ciltlenecek kısma çok yanaşmadan bir sayfaya 1'er cm'lik çizgiler çizdim. Sayfanın sağ kısmını da çok ince yapmadım, kurdeleler bayağı ağır oldu, kartonun taşımamasından korktum.
Sonra kurdeleyi saracağım kısımlara üst ve alttan falçatayla 1cm'lik oyuklar açtım. Aşağıdaki gibi bir şey oldu.
Videoda Jenni her saracağı bölmeye yağlı kağıttan şeritler kesip yapıştırdı. Bunlar washi tape'ler kartona yapışmasın ve hepsi kullanılabilsin diye yapıldı ama kartonu biraz daha güçlendirebilir de.
  


Geldik kurdeleleri sarmaya, uzuuuuun ve sıkıcı bir iş ama sonuç iyi oldu. Kurdeleleri başlarken bantla, bitirirken ince, küçük toplu iğnelerle sabitledim, isterseniz ikisi için de bant kullanabilirsiniz. Hepsi sarılınca da böyle görünüyor işte.

Sayfaları bir araya getirdim. Ciltlemek için kalınlığa bakarak iki veya üç sayfadan oluşan üç gurup yaptım.
Yani üç tane cildim olacak, üst, alt ve orta. Sıra geldi dikmeye. Kolay kopmayan güçlü bir ipten uzunca bir parça kesin ve iğneye geçirin. Bundan sonrasını anlatmaya çalışacağım, çünkü hem dikip hem fotoğraf çekemedim, tabi videoya da başvurabilirsiniz. Dediğim gibi üç sayfadan bir cilt yaptık. Üst ve altlarını dikerken oynaması için kağıt kıskaçlarıyla sabitlemek iyi bir fikir. Üst ve alt ciltler için iğneyi önce içeriden batırıp sonra kapakta yaptığımız kesikten dışarı çıkarıyoruz. İç kısımda bir miktar ip kalsın tamamıyla dışarı çekmeyin. İpi önce kapağın üstünden geçirip tekrar içeri döndürüyoruz ve tekrar delikten ve kesikten geçirip dışarı çıkarıyoruz. Aynı işlemi ipi bu sefer de kapağın altından döndürüp içeri doğru getiriyoruz. Daha sağlam isterseniz bu işlemi tekrar edebilirsiniz ama yeteri kadar sağlamsa içeri getirdiğimiz ipi daha önce iç kısımda kalan iple bağlayıp düğümlüyoruz. Düğümlemeden önce cildi iyice kapağa sabitlediğimizden emin oluyoruz.

Orta ciltte yaptığımızın tam tersini yapıp iğneyi dışarıdan batırıp önce kapaktan sonra ciltteki delikten geçiriyoruz. Dışarıda kalan ipi uzunca bırakın, sonra kitabı bağlamaya kullanıyoruz. Bundan sonraki işlem aynı, yani ipi önce üstten sonra alttan geçirip en son ipin dışarıda kalmasını sağlıyoruz, sonra dışta kalan ipin iki ucunu bağlayıp düğüm atıyoruz. Böylece kitabımız oluşmuş oldu, üstten görüntüsü böyle.





Dışta kalan uzun ipleri kitabın etrafından çevirip, kardon ve boncuklardan yaptığım çiçeğin üstündeki boncuğun etrafına sardım, böylece kitabın açılmasını engellemiş oldum. Bu arada yapışkanlı kağıtların üzerine birşey yapıştıracaksanız çift taraflı bant kullanmanızı tavsiye ederim, ya da benim gibi çiçeklerin ortasına delik açıp düğme diker gibi dikebilirsiniz. Sonuç aşağıda.


Umarım çok kötü anlatmamışımdır, ikinci de daha iyi olurum söz :) Biraz zaman alıcı ama maliyeti sıfır ve çok işe yarar bir çözüm bence. Düşünsenize kütüphanenize kitap gibi dizebiliyorsunuz ve kurdele aradığınız zaman kolayca buluyorsunuz! Bir sorunuz olursa yorum bırakırsanız cevaplamaya çalışırım. Dilerim birilerine yardımı olur, bana çok oldu :)